over ons


Bij Vandeeg Vandaag maken we ambachtelijk gebak en brood met karakter, van ingrediënten met een duidelijke en zo veel mogelijk lokale oorsprong. We werken met seizoensproducten en hebben door het jaar heen een wisselend assortiment met frisse en verrassende smaken - naast onze geliefde klassiekers, waar je elke dag vers van kunt genieten.
In 2021 begonnen we als microbakkerij in de kelder van Boekhandel Riemer met het bakken van onze welbekende buns, banana bread en brownies voor de koffiebarren van Koffiestation. Hoewel we nog steeds in diezelfde bakkerij in de kelder bakken, is van 'micro' weinig sprake meer. Wat begon met één bakker is uitgegroeid tot een gezellig team van ervaren brood- en banketbakkers, ieder met zijn of haar eigen specialiteit.
Die groei heeft alles te maken met de opening van onze eigen bakkerij en kiosk in het Rijksmonumentale voormalige tankstation van Dudok aan de Turfsingel. Hier bakken en verkopen we ons kakelverse desembrood en kun je sinds het voorjaar van 2025 op het terras terecht voor heerlijk vers gebak met een kop koffie of een belegde focaccia.
Een van onze favoriete bezigheden is het experimenteren met nieuwe smaken en texturen. Elke maand verzinnen we een nieuwe weekend special voor de koffiebar van Koffiestation; een taart waar we onze creativiteit heerlijk op los kunnen laten. Van een kruidige dadel-notentaart in de herfst tot een heerlijk frisse citroen-vlierbloesemcake in de zomer - we verzinnen altijd weer iets nieuws! Ook de gebakjes en de belegde focaccia in Dudok veranderen elke maand. We gebruiken seizoensproducten en onze fantasie om telkens weer tot heerlijke, verrassende smaakcombinaties te komen.



over ons brood
Bij Vandeeg Vandaag bieden we ambachtelijk brood aan van lokale, biologische granen. De basis van brood is water, meel en zout, en we maken ieder brood met een desemcultuur; de meest traditionele manier van broodbakken. Door het lange fermentatieproces van minstens 24 uur zijn de granen makkelijker te verteren en komen de smaken beter tot zijn recht. Wij willen smakelijk, voedzaam en gezond brood aanbieden zonder opsmuk.
onze broodbakker aan het woord
"Onze desemstarter is de ruggengraat van al ons brood. Een starter begint simpelweg als een mengsel van gelijke delen water en meel. Door dit mengsel telkens te voeden met nieuw meel en water ontstaat er een cultuur van natuurlijke gisten (uit de lucht en het meel), melkzuurbacteriën en azijnzuurbacteriën. Samen zorgen deze micro-organismen voor het fermentatieproces waardoor het brood rijst, het een diepe smaak krijgt en een positieve uitwerking op ons verteringsstelsel heeft.
Onze starter heet Maartje, en ze is onze meest belangrijke collega!
Ons brood bevat uitsluitend lokaal steengemalen meel. Onze tarwe kopen we in bij Landgoud in Kloosterburen, waar sinds 2002 op biologische wijze bakgranen geteeld worden. Vervolgens worden de granen op ambachtelijke wijze gemalen in molen Joeswert te Feerwerd. Onze rogge en spelt halen we bij de Graanbroeders in Harich, Friesland; zij boeren op regeneratieve wijze en malen zelf hun granen."


